Le vrai Café de Belclimb. Tout sur l'escalade...
Titre Posté par Réponses Vues Dernière réponse    

KBF

strikehard 48 7520 20-3-2013 10:38  

Dernière réponse

strikehard
est-ce que j'ai droit à une bière ?
26 posts

17-8-2012
15:00

 

KBF

Ik heb wat vragen rond de werking van het KBF. Wat doet het KBF ? Waarom benje verplicht lid te zijn voor je de rots opmag ? eisen ze de natuur op tegen betaling ?
Voordelen van het KBF:

-uitgebreide sportverzekering, warom ben ik verplicht deze te nemen (bij het KBF) ?
- Gratis toegang tot de rotsen, gratis ? Natuur is zowat het enige gratis dat er nog is op deze wereld. En ik persoonlijk betaal(de) het KBF enkel om te gaan klimmen.
-een degelijke opleiding, tegen betaling kan ik op veel plaatsen een degelijke opleiding krijgen.

Ik denk dat het KBF veel doet om de vlaamse klim cultuur vorm te geven maar waarom ben ik verplicht hier aan deel te nemen ? en wat doen ze met het lidgeld ? bestaat het werk dat vericht word door het KBF niet vooral uit vrijwilligers werk ? Voor het ledenmagazine vol reclame (en een duits boekje dat ik maar half kan lezen) doe ik het ook niet hoor, verder heb ik nog nooit iets van men club(Antwerpen) gehoord. En met de vraag wanneer ik men lidkaart krijg heb ik ook maanden moeten rondlopen. Wat doen ze voor de mensen waarvoor het moeilijk is deze som te betalen ? Is dit in de buurlanden ook zo datje moet betalen voor je de rotsen op mag ?
Ik hoop dat iemand me wat kan helpen bij men vragen en ohja, wat kan het KBF doen alsik dan toch zonder te betalen gebruik maak van hun relais ?

Grts and Love
Sander





 

 

Guido
moderator
5726 posts
Guido Blanchaert

17-8-2012
17:37

www
 

Nogal negatief, maar ja...enfin hier een kort antwoord.

Het afhuren van de rotsen, het papierwerk ivm natuurbehoud, vergunningen, het behaken, het onderhoud; daar heb je geld voor nodig, gelukkig ontvangen we van de Nederlandse klimverenigingen een vrij groot bedrag ( ze gebruiken daar trouwens ook onze rotsen voor). De Nationale, Vlaamse en Waalse regeringen zie ik niet snel dat bedrag ophoesten.

Een heel klein gedeelte gaat naar de plaatselijke clubs en die bieden daar ook iets voor.

De verzekering heb je al aangehaald, vergeet niet dat het om klimmen gaat, je persoonlijke verzekering zal dat vermoedelijk niet dekken en bijna zeker niet de burgerlijke verantwoordelijkheid.

Er zijn nog redenen maar daar verwijs ik voor naar:
http://www.klimenbergsportfederatie.be/internet/lidmaatschap/voordelen.php

Je kan je natuurlijk ook aansluiten bij de CAB of de Natuurvrienden/Bergstijgers.

Tracht het wat positiever te bezien.

 

 

Turangalila
un verre d'eau svp
1 posts

19-8-2012
01:01

 

Ik ga maar voor een stuk akkoord met wat door Sander geschreven is en zie wel degelijk de voordelen van zo'n federatie (qua beheer etc.).

Wel vind ik het lidmaatschap een enorm hoge drempel om te beginnen rotsklimmen (en ik zou het heel graag eens proberen, na een jaartje indoor geklommen te hebben). Eerst en vooral heb ik gewoonweg niet de tijd om elk weekend of zelfs elke maand in de rotsen te hangen, dus op dat gebied past een lidmaatschap van een jaar mij niet (toch niet in termen van kosten/baten). Al die andere 'voordelen' heb ik ook absoluut geen behoefte aan, ik wil gewoon een keertje gaan rotsklimmen en zien of het me bevalt. Waarom kunnen mijn vrienden en ik niet gewoon eens zeggen: hé, laten we vandaag eens gaan rotsklimmen? Dat hoeft niet gratis te zijn, zeker niet. Maar 80 (72 + admin kosten) legt de drempel financieel wel hoog voor een keertje vrijblijvend klimmen, zeker als de kost van materiaal in acht genomen moet worden. Wie wil een nieuwe hobby proberen bij zulke kosten? En ja, na veel bureaucratisch gedoe kan ik eens mee met een lid, maar waarom is al dat gedoe nodig?

En wat is de reden dat een lidmaatschap een kalenderjaar beloopt. Dat houdt toch geen steek? Ik zou nu (eind augustus) tot september best wachten om lid te worden. Kan dat niet flexibeler?

Soit, een spijtig zaak dat juist deze federatie ondernemende individuen beknot.

 

 

jaapi
le pendule, je ne fais que ça
185 posts
Climbing is not about holding on, it's about letting go...

19-8-2012
05:03

 

Ik ben nu ook niet de grootste KBF-fan, maar na een gesprekje met de verantwoordelijke voor freyr (Marc) ben ik toch wel wat verschoten.
Freyr ligt op privégrond en is alles behalve "gratis natuur". Het zou van de baron zijn van het kasteel, als ik het goed begrepen heb. Deze verhuurt de rotsen aan KBF/CAB/... en dat kost echt stukken van mensen. En hij kan dus ook op elk moment die verhuur stoppen. Als er ongelukken gebeuren die het nieuws halen ofzo...
Dus ik begrijp de kostprijs nu wel en ik ben ook heel blij dat iemand als Marc halftijds betaald kan worden om Freyr te onderhouden, bordjes op te hangen, rommel op te ruimen, kwaad te worden als er gerappeld wordt in het weekend of als er domme dingen gebeuren, de vogels in het oog te houden... etc etc. Daardoor kunnen wij genieten van het enige gebied in Belgie met toch een klein beetje wereldklasse.

Als je gewoon een keertje wil gaan rotsklimmen, kan je proberen via iemand die wel lid is. Deze mogen dacht ik 2x iemand meenemen (moet wel aangevraagd worden). Anders zijn er groepen genoeg die naar de rotsen gaan of cursussen organiseren.
Als je echt wil gaan klimmen met vrienden en je hebt genoeg geld voor touw en setjes, dan lijkt me die 80euro nu ook niet zo overdreven. Dan kan je ook iets meer genieten van al dat nieuwe materiaal dan 1 of 2x. En btw, herfst en winter zijn de beste momenten om te klimmen in belgie.

ps: zo een verzekering is echt wel nodig. Als je zelf iets voorhebt, tot daar aan toe. Maar als iemand verongelukt door uw toedoen (steen losgetrapt ofzo)...

 

 

marc
est-ce que j'ai droit à une bière ?
24 posts

19-8-2012
08:02

 

het is inderdaad zo dat de rotsen van Freyr vehuurd worden aan de C.A.B. (club alpin belge) en dit voor een aanzienlijk bedrag en daar betaal je als lid een deeltje van.
Het gaat trouwens niet alleen over de rotsen van Freyr, voor andere gebieden dient ook een huurprijs betaald te worden. De belangrijkste reden echter waarom je verplicht bent lid te zijn van de C.A.b. of aanverwante clubs voor je outdoor gaat klimmen in één van die gebieden is de verzekering die dit lidmaatschap je bied. Het gaat hier om een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering die je vooral dekt voor schade aan derden. Je trekt een stuk rots los, dit valt op iemand en zorgt voor lichamelijke schade dan bij jij als oorzaak van de schade gedekt door de klimverzekering.
De gewone familiale of ziekteverzekering zal niet tussenkomen bij dit soort verzekeringskwesties.
Veel klimplezier en tot binnenkort in Freyr?
Marc

 

 

Rudi Frankinouille
où sont mes tabourets de bar personnalisés?
524 posts
Ik heb laagtevrees...

19-8-2012
11:58

www
 

Lid KBF?

Zelfs als zaalklimmer heb je er baat bij om lid te zijn van de federatie, vooral wat ongevallenverzekering betreft. Ook zo als je voor sommige klimzalen door lid te zijn van de lokale club (met gekoppeld lidmaatschap KBF) serieuze kortingen kan krijgen op het inkomgeld (zie hiervoor de tariefverschillen vrije klimbeurt / lid KBF / lid BVKB in de klimax). Op korte tijd heb je je lidgeld terugverdiend EN ben je verzekerd met soms hieraan verbonden mogelijks interessante voordelen als je geïnteresseerd bent in de andere voordelen KBF: kortingen in klimwinkels / AS Adventure enz...

Je moet een kosten / batenanalyse maken, lidmaatschap heeft vaak veel voordelen, en de verzekeringskwestie is meegenomen.

Over die verzekeringskwestie kan je blijven "zagen". Ik was in het verleden lid van een triatlonclub (verzekering zwemmen / fietsen / lopen) EN lid van een zwemclub (verzekering zwemmen) EN lid van een wielerteam ( verzekering fietsen)...
Kortom OVERVERZEKERD. Mocht er ooit iets gebeurd zijn, zou ik niet weten wie eerst aanschrijven
Dat is Belgenland en niet de schuld van de federatie.

 

 

Eddy de Ouwe Rakker
où sont mes tabourets de bar personnalisés?
895 posts

19-8-2012
18:44

 

Hello,
oververzekerd ??? Ik dacht dat de kosten en het risiko propertioneel verdeeld werden tussen de verzekeringen met een hoop juridische problemen en complicaties als toemaat. Je mag niet verwachten dat je doktersrekening driemaal wordt terugbetaald !
Blijft ook nog dat je de contracten grondig moet lezen. Moet je de verzekeing informeren betreffende andere verzekeringen ? Wat wordt terugbetaald : klimongevallen, zoekkosten, de helikopters, in welke landen, en totop welke hoogte, maximum bedragen, forfaits, bij welk soort ongeval of problemen (uitputting-bevriezingen-verloren gelopen-enz). Is de verzekering alleen een verplichting van de vereniging opgelegd door de instanties en dekt ze alleen ongevallen in België, of tijdens clubactiviteiten. En hoe zit het met je beroepsverzekering, werkonbekwaamheid, enz.. je uitgebreide verzekering, vooral als sporter, is uiteindelijk een privézaak ! Blijft je burgerlijke verantwoordelijkheid als je tijdens het klimmen een ongeval veroorzaakt die meestal alleen via je vereniging dekking krijgt ... Er zijn al heel wat topics hierover verschenen !

Blijft de essentie van de vraag : waarom lid zijn van een klimvereniging ?
In België zijn inderdaad niet alleen de zalen maar ook al de rotsen privé-eigendom. Men moet de toelating van de eigenaar bekomen, die zich normaal gezien juridisch zal indekken via een contract en die een aantal verplichtingen zal opleggen. Een beetje zoals thuis je huurcontract.
Dit is ook de reden waarom je strikt de richtlijnen moet opvolgen, die inhoudelijk een weerspiegeling zijn van de contractuele verplichtingen.
De instanties leggen bovendien waarschijnlijk terecht urbanisatie-, natuur-, omgevings-, verzekerings- en veiligheidsnormen op die financieel moeten gedragen worden. Maar de regeringen zoeken ook nieuwe inkomsten om hun sinterklaaspolitiek te financieren. Denken dat de natuur gratis is ? Een utopie in België ! Zelfs voor de stadsparken, eigendom dus van 't stad, betaal je als belg belastingen, federaal, regionaal, provinciaal, gemeentelijk, enz. Binnenkort mag je terug naar de verkiezingen.
De organisatie van nationale en internationale erkenningen, competities en andere activiteiten eisen ook hun deel administratie op. Er is ook nog de informatie naar de leden toe via tijdschriften. Je ziet de lijst is lang.
Het grootste deel van de inspanningen wordt geleverd door vrijwilligers maar voor een aantal zaken is er inderdaad geld nodig om de kosten te delen. Om het eenvoudig te stellen zegt men soms dat er vijftig euro nodig is om een rotsklimroute een jaar lang open te houden.
Net zoals thuis heb je na het huurcontract al de andere kosten die je moet dragen, terwijl je misschien niet van al de voordelen profiteert zoals het nemen van de lift naar de zesde verdieping als je op de eerste verdieping woont, de trappekes gebruikt of alleen moulinettekes naar je terraske doet.
Men accepteert zonder commentaar het inkomgeld van een klimzaal en de rekening van de bar. Waarom zeuren over de rotsen, die meestal heel wat meer inzet vragen.
Dit betreffende het lidgeld.
Het lijkt me logisch dat je als klimmer lid wordt van de vereniging die de rotsen beheert waar men klimt. Maar je kan in België natuurlijk ook shopping doen en de lidgelden vergelijken. De meeste verenigingen bieden ook verscheidene mogelijkheden die beantwoorden aan een specifieke activiteit zoals wandelen, klimmen, enz.

Als je als lid (CAB-KBF) een enkele keer iemand, onder je verantwoordelijkheid, naar de rotsen wil meenemen kan je een uitnodiging aanvragen op de secretariaten.
Maar je kan eventueel ook de rotsmandataris van CAB, (bv via de mail van belclimb) op voorhand contacteren. Die kan je dan ter plaatse voor je gaat klimmen een uitnodiging uitschrijven. Dat kost je 5 Euro voor een genodigde minder dan 18 jaar en 10 Euro boven de 18 jaar. Ben je niet uitgenodigd of niet in orde met je lidgeld dan kan je ook mits betaling van 20 Euro klimmen waarbij 15 Euro als voorschot op je lidgeld wordt gebruikt.

Veel klimgenot

 

 

Toffee
parfois ça m'arrive de grimper
3933 posts

19-8-2012
22:20

 

bekijk het zo :

Jaarabonnement klimzaal : 320 EUR

Jaarabonnement rotsklimmen : 76 EUR

 

 

Vinnie
un verre d'eau svp
11 posts

23-8-2012
12:12

 

Beste Sander,

Ik wens hier geen betoog te maken ter verdediging van de KBF, het is zeker jouw goed recht om het niet eens te zijn met (sommige delen van) de manier van werken.

Wel wens ik op te merken dat je dergelijke problemen of bedenkingen zeker altijd rechtstreeks naar de federatie mag richten.
Ervaring leert ons dat veel onbegrip komt uit onwetendheid en we zijn dan ook zeker bereid om je onze achterliggende motieven en gedachtengangen uit de doeken te doen.
Reacties van leden, niet-leden, klimmers of niet, zijn altijd welkom en kunnen (onze visie op) onze werking alleen maar ten goede komen.

Mocht je dus vragen hebben of met een bemerking zitten, voel je gerust vrij om mij te contacteren en dan help ik je graag verder.

Met sportieve groeten,


Jan Verhoeven
Sporttechnisch medewerker
Klim- en Bergsportfederatie

Telefoon : 03/830.75.02
Fax : 03/830.36.24
Email : [email protected]
Website : www.klimenbergsportfederatie.be

 

 

jaapi
le pendule, je ne fais que ça
185 posts
Climbing is not about holding on, it's about letting go...

23-8-2012
14:31

 

Hey Vinnie,

In dat geval ben ikzelf wel benieuwd naar de tak "competitieklimmen" binnen KBF.
Hoe is het georganiseerd, hoe lopen de financien, de samenwerking met CAB, wat is de algemene visie op competities (jeugd - volwassenen), wat zijn de doelen voor de toekomst, wie doet wat, etc.

Ik ken wel wat mensen die competitie doen, maar ik krijg heel moeilijk zicht op hoe dat wereldje in Belgie in elkaar steekt en wie de spelers zijn...vandaar.

Bedankt alvast

T

ps: sorry, nogal off-topic...

 

 

Vinnie
un verre d'eau svp
11 posts

24-8-2012
16:36

 

Beste Jaapi,

Ik stuur je een privebericht. Om te vermijden dat we hier een vraag- en antwoordtopic van maken. Mijn jobinhoud omvat -helaas- niet om dagelijks belclimb te controleren...

Met sportieve groeten,
Jan

 

 

FL
parfois ça m'arrive de grimper
2239 posts

24-8-2012
18:30

 

Waarom?
Ik vond Jaapi's vraag anders wel interessant! Misschien zijn er wel meer mensen die de kijk van het KBF op het sport/competitie klimgebeuren willen kennen. Met de Olympische ambities van het IFSC lijkt mij noodzakelijk dat de federaties die iets met klimmen te maken hebben daar een duidelijk standpunt over hebben, en bij voorkeur ook een zeer goed plan om in 2020 een sterke Belgische delegatie te hebben! Op 8 jaar kan je nog iets doen, als je pas binnen 4 jaar aan een plan begint, dan zijn we hopeloos te laat!!

 

 

bess
le pendule, je ne fais que ça
66 posts

28-8-2012
15:48

 

@Sander: Sorry moest er toch al op geantwoord zijn. Betreffende dat Duits boekske dat ge niet kunt lezen: Je kan vragen aan kbf om 'bergauf' niet meer te ontvangen!

@Iedereen van het kbf & Belclimb (en andere clubs... ). MERCI voor alle goede zorgen, informatie, het levendig discussieforum, de betaalbare verzekering, de fijne tijdschriften (Ooit al eens voor 80 euro een abbonement gehad op 3 verschillende tijdschriften? +verzekering...) het snelle opsturen van via de website besteld materiaal (topo's), het beheer van de rotsen, het geduld met mensen die geen respect hebben voor jullie werk,... 'k ga de melige toer op, maar het moet mij echt eens van het hart. écht duizend maal dank!

 

 

toerski
un verre d'eau svp
4 posts

28-8-2012
16:23

www
 

In dat "Duits boekske" staat anders vaak heel wat boeiende en interessante informatie.

 

 

jaapi
le pendule, je ne fais que ça
185 posts
Climbing is not about holding on, it's about letting go...

30-8-2012
15:26

 

Dank u Vinnie voor de mail...

Misschien toch geen slecht plan om een tread te maken: "ask KBF"
Blijkbaar zitten nog wel mensen met vragen en misschien zelfs sugesties.
Het is nooit slecht voor een federatie of een organisatie om hun structuren en visie en financien 'voor de leeuwen' te gooien.
Het helpt om eens vanuit een ander standpunt naar je organisatie te kijken en het zorgt ook voor veel meer begrip bij de buitenstaanders.

 

 

Toffee
parfois ça m'arrive de grimper
3933 posts

3-9-2012
21:27

 


In dat "Duits boekske" staat anders vaak heel wat boeiende en interessante informatie.


Ze zouden beter de boeiende en interessante informatie in dat vlaams boekske steken want dat "Duits boekske" vliegt hier altijd sebiet bij het oud papier met dank aan Ivago voor de verwerking ervan

 

 

strikehard
est-ce que j'ai droit à une bière ?
26 posts

24-1-2013
13:53

 

Wel, ik begrijp dit allemaal wel. Het afhuren van de rots, papierwerk, blablabla zal allemaal enorm (!) veel geld kosten. Almaar goed dat de Nederlanders nog betalen om hier te komen klimmen !
Ik heb een vriend uit Slovnie die graag een keertje in Belgie komt klimmen, ik kan hem niet inschrijven op men lidkaart want ik ben al een keertje met men moeder in Pont a Lesse geweest. wat nu ? Moet hij een jaarabo kopen om een keertje te komen klimmen ? Ginder is klimmen gratis, hij heeft nog nooit van een klimvergunning gehoord ?!
Een andere vriend van me uit Duitsland antwoorde op de vraag of ik een vergunning nodig had om in Duitsland te klimmen: Nee, mogelijk in sommige regio's maar niet dat ik weet. Dus ik ben op zoek gegaan en blijkbaar hebje nergens in Europa een klimvergunning nodig buiten in Belgie (aub verbeter me indien fout !). Volgens een man op rockclimbing.com forum hebje als buitenlander ook geen vergunning nodig om in Belgie te komen klimmen. "The only thing what happens whit out a card is that they ask you to leave(fore dutch and Belgium's) for other nations it no problem." (http://www.rockclimbing.com/cgi-bin/forum/gforum.cgi?post=2357206)
Ben dan ook nog nooit gecontroleerd als ik ging klimmen in Frankrijk, Slovenie, kroatie, Turkije, Thailand, laos, Vietnam,...
En dan komen we terug bij de verzekering, ik begrijp (ben ik het niet met eens maar goed) datje verzeker moet hebben. En dat onze verzekering ons ook helpt in het buitenland maar opnieuw: warom ben ik verplicht deze te nemen bij het KBF of een ander bergsport organisatie ? En als deze informatie juist is, hoe komt het dat buitenlanders geen verzekering nodig hebben ?
Ik wil het KBF hier niet afbreken of veroordelen ik ben blij dat er een organisatie is die zich inzet voor het klimgebeuren in Belgie, ik stel me gewoon wat vragen en geef mijn persoonlijke mening. Ik richt deze vraag niet enkel naar het KBF omdat ik ook de mening van andere wil horen.
Datje een toegangticket nodig hebt om in een natuurpark te gaan gaan klimmen kan ik nog begrijpen maar datje moet betalen om hier met wat vrienden een weekendje te gaan klimmen, kamperen,.. vind ik persoonlijk een erg spijtige zaak. Er is dan blijkbaar ook geen optie meer voor de mensen (lees:Belgen) die eens een keertje met me mee willen gaan klimmen. Verder nog twee vragen die onbeantwoord blijven: Wat doen ze voor de mensen waarvoor het moeilijk is deze som te betalen ? wat kan het KBF doen alsik dan toch zonder te betalen gebruik maak van hun relais ?

Grts and Love
Sander

 

 

Denis Hoste
fidèle client
222 posts

24-1-2013
14:38

www
 


ik kan hem niet inschrijven op men lidkaart want ik ben al een keertje met men moeder in Pont a Lesse geweest. wat nu ?


Je kan 2 personen meenemen, 3 verschillende dagen in het jaar dacht ik. Best stuur je eens een mailtje naar het KBF en dan laten ze je wel weten wat kan en niet kan maar volgens mij kan jij je Sloveense vriend nog altijd laten klimmen met een dagkaart via jouw KBF-lidkaart.

 

 

strikehard
est-ce que j'ai droit à une bière ?
26 posts

25-1-2013
09:01

 

Oke, met men moeder en men broer dan. veranderd weinig aan wat ik wil duidelijk maken.
Volgens anderen hebben niet Belgen/Nederlanders helemaal geen kaartje nodig ?! Beetje onduidelijk toch..
Vind op de website van KBF ook niet echt veel informatie omtrend dit onderwerp.

 

 

Guido
moderator
5726 posts
Guido Blanchaert

24-1-2013
18:21

www
 


Ben dan ook nog nooit gecontroleerd als ik ging klimmen in Frankrijk

Ik wel, ik zat wel op uitnodiging op privérotsen.