Le vrai Café de Belclimb. Tout sur l'escalade...
Titre Posté par Réponses Vues Dernière réponse    

POF

Eddy de Ouwe Rakker 14 3833 16-9-2013 19:52  

Dernière réponse

Eddy de Ouwe Rakker
où sont mes tabourets de bar personnalisés?
895 posts

9-9-2013
09:33

 

POF

Om even een lang verhaal terug op te nemen
http://nl.belclimb.be/forum_posts.asp?topicID=13377&first=true
Een leraar scheikunde, die soms komt klimmen in Dave, heeft even nagekeken wat er zoal in pof als componenten zit.
Buiten de carbonaatprodukten waar reeds over sprake was zitten er ook sulfaatderivaten in.
Om een idee te geven H2SO4 wordt weleens gebruikt om vocht uit de lucht te onttrekken in het labo in hetgeen ze wasflessen noemen !
Dat deze produkten gevaarlijk en schadelijk zijn voor de handen, longen, keel, enz vraagt dus geen betoog.
Colophane is een natuurprodukt .
Ik ken daar niks van maar als dennenhout wordt gelamineerd wordt dat naar het schijnt eerst gekookt, of zoiets, voor men dat afrolt, alhoewel dat waarschijnlijk iedereen weet dat in de beruchte meubelwinkel dat tegenwoordig meestal door gewoon bedrukt papier wordt vervangen.
Voilà en dat afkooksel bevat dus tientallen pseudonatuurlijke harsderivatenprodukten samengevat colophane !
Het wordt gebruikt om vernissen aan te maken, drijfriemen te bepoeieren omdat die niet zouden slippen, vioolstokken, tennisraketten, tegenwoordig ook klimmers, enz. In dat kader kan je het soms nog vinden in gespecialiseerde winkels.
De meeste echte drogisterijen verdwijnen door de steeds strengere wetgeving in het kader van de stockage en de verkoop van chemicaliën en basisprodukten.
Het is dus uiteraard moeilijk voor niet-professionelen deze produkten nog in de handel aan te treffen :
Op de verpakking van colophane vind je bij voorbeeld, en dat is dus een plantaardig produkt : Kan een allergische huidreactie veroorzaken beschermende handschoenen, beschermende kleding, oog- en gelaatsbescherming dragen.
BIJ CONTACT MET DE HUID : wassen met veel water en zeep. Antigifcentrum 070/245245.
Een deel van de basisprodukten kan je nog vinden bij de drogist Maison Pivot-Badoux sa, Rue de Dinant, 13 - 4550 Nandrin, Tel. Fax 085 / 51.12.09 (colophane 600 gr 13,5 Euro)
De produkten zijn afkomstig van Ets.Fontaine, Chaussée de Bruxelles 6042 Lodelinsart 071 20 45 40 per zak van 20 kg.

 

 

FL
parfois ça m'arrive de grimper
2239 posts

9-9-2013
19:11

 


Buiten de carbonaatprodukten waar reeds over sprake was zitten er ook sulfaatderivaten in.
Om een idee te geven H2SO4 wordt weleens gebruikt om vocht uit de lucht te onttrekken in het labo in hetgeen ze wasflessen noemen !


Mag ik er op wijzen dat "sulfaatderivaten" en H2SO4 wel met elkaar te maken hebben, en onder de juiste condities in elkaar kunnen worden omgezet, maar dat ze NIET hetzelfde zijn.


Dat deze produkten gevaarlijk en schadelijk zijn voor de handen, longen, keel, enz vraagt dus geen betoog.


Gezien mijn bovenstaande opmerking vraagt inschatting van de risico's voor onze "handen, longen, keel, enz..." heel wat meer betoog dan de kort door de bochte conclussie die hier gemaakt wordt.


Het lijkt er mij zeer sterk op dat de vorige schrijver het niet begrepen heeft op pof en consoorten en met halve wetenschappelijke argumenten dit aan de goegemeente tracht te slijten. Bij deze heb ik niet gezegd dat pof gezond is voor onze handen, longen, keel enz... (ik ben geen arts), maar de gebruikte argumentering houd onvoldoende/geen steek (ik ben wel scheikundige!)

 

 

Eddy de Ouwe Rakker
où sont mes tabourets de bar personnalisés?
895 posts

9-9-2013
20:45

 

http://www.inrs.fr/accueil/produits/mediatheque/doc/publications.html?refINRS=TA%2065
http://fr.wikipedia.org/wiki/Colophane
http://fr.wikipedia.org/wiki/Sulfate

enz.
Misschien kent FL de reden en juiste samenstelling van pof en waarom daar eventueel sulfaten inzitten, en de juiste scheikundige formule en welk de reden is, anders dan vochtabsorbeerder, waarom die in pof zitten.

 

 

--
est-ce que j'ai droit à une bière ?
26 posts

9-9-2013
22:06

 

Colofonium is ook bekend als Californische Dennenhars of Rosin. Hier bestaan verschillende versies van, zoals o.a. de gefilterde, ruwe, pure, enz. Er zijn twee soorten van, die toch wel wat aandacht vereisen, vanwege het verschil:

Enerzijds is er het kristalliserend colofonium, wat aantastend kan zijn, maar tot zover ik weet niet op rotsen word getest, dat wordt vaker gebruikt in industriële toepassingen, zoals lijm- en verfproductie, neem ik aan.

Anderzijds is er het niet-kristalliserend colofonium, wat gebruikt wordt om slijtage en grip te beïnvloeden. Deze hars word dus in de strijkmuziekindustrie voor de strijkstokken gebruikt, maar ook bij racewagens en vroeger ook voor klimschoentjes, vandaar het idee het voor de handen te gebruiken. Bij de muziekwinkel vond ik alvast een niet-pure versie, waarin naast gepurifieerd rosin ook bijenwas is toegevoegd. (dit zit bij mijn magnesiumcarbonaat en prikt een klein beetje, waarschijnlijk vanwege het PH-verschil, want hars is ietwat zuur)

Beide vormen van rosin worden chemisch verwekt voor de toepassingen die zij nadien krijgen, en niet enkel gekookt of gefilterd. Een laborant kan rosin redelijk makkelijk purifiëren en van niet kristalliserend naar kristalliserend omvormen. Of het ook omgekeerd kan weet ik niet, want ik ben zelf geen laborant.

Zoals bij alle natuurproducten, zo ook rubber/latex en bijenwas, ja, zelfs katoen, kan een allergische reactie voorkomen, maar da's ni dodelijk, enkel heel irritant. Ik kan wel afraden het op te eten, want het plakt wreed hard aan vanalles-en-nog-wat, dus wellicht ook in uw keel of maag en ik denk ook ni dat het heel gezond zal zijn.

 

 

Guido
moderator
5726 posts
Guido Blanchaert

10-9-2013
08:46

www
 


want het plakt wreed hard

Da's zeker...

 

 

FL
parfois ça m'arrive de grimper
2239 posts

11-9-2013
14:37

 

Voor alle duidelijkheid moet er onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende producten die gebruikt worden. De meeste (zaal)klimmers gebruiken de woorden de termen "pof" en "magnesium" vrolijk door elkaar, maar het zijn verschillende dingen. Bovendien geven de gebruikte woorden niet echt weer wat de samenstelling is van de producten. De zaak word verder moeilijk gemaakt door het feit dat er vele variaties op de thema's "pof" en "magnesium" kunnen gemaakt worden, o.a. door mengsels van beide te maken.

POF: daarvan heeft Eddy ons reeds geleerd dat het (afgeleid van) dennenhars is. Ook hierop bestaan de nodige variaties. De meeste zaalklimmers kennen dit spul niet, omdat het oneschikt is voor gebruik op kunststofgrepen en zoals al gezegd behoorlijk plakt. Belangrijk voor het goede begrip: in die natuurlijke harsen zit geen magnesium, carbonaat of sulfaat.

MAGNESIUM: dat is de term die we gebruiken voor dat witte spul waarvan de lucht in de klimzalen dikwijls bijna verzadigd is. Chemisch gezien is het een foute benaming. Magnesium (afgekort Mg) is een metaal dat er ongeveer zoals aluminium uit ziet, en dat als je het verbrand een zeer fel wit licht geeft. Daarom werd het vroeger ook gebruikt als flitslcht in de fotografie (herinner u die afbeeldingen van een fotograaf die een plateau met daarop wat magnesium schaafsels omhoog houdt wanneer hij een foto maakt http://lessen.museon.nl//generated/s190x400_0bf8d73d5e5afc4393b7ea56ec556d42.jpg, of iets recenter de flitsblokskes van kodak http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Flashcube_on_Kodak_Instamatic.jpg).
Het spul dat wij gebruiken is magnesium carbonaat (MgCO3), of dikwijls een mengsel van magnsesium carbonaat met magnesium hydroxyde dat ook nog een beetje water bevat (4MgCO3 Mg(OH)2.4H2O

Ik ben niet zeker waar de "sulfaatderivaten" vandaan komen waar Eddy het over heeft. De enige link die ik als chemist kan maken is dat magnesium sulfaat (MgSO4) in laboratoria gebruikt wordt als droogmiddel. Het is echter ongeschikt om je handen mee te drogen tijdens het klimmen. Het neemt wel water op, maar het geeft een zeer vettig/glad effect in de handen. Je handen worden dus wel droog, maar zullen toch glad zijn.


Het belangrijkste risico van de bovendvermelde producten is echter nog niet genoemd, en dat is het simpele feit dat ze gebruikt worden als fijn verdeeld materiaal, in gewone mensentaal: stof. Zeer kleine deeltjes kunnen door de ademhaling meegnomen in de longen. Ook voor stoffen die verder "inert" zijn, i.e. de chemische samenstelling is niet gevaarlijk, is het zeer gevaarlijk om daarvan kleine deeltjes in te ademen. Het klassieke voorbeeld daarvan is asbest dat chemisch gezien stabiel en ongevaarlijk is, maar waarvan de vezeltjes mechanische schade veroorzaken in longen en andere weefsels en daardoor zeer ongezond zijn. Merk op dat dit waarschijnlijk ook de reden is waarom op sommige merken "magnesium" expliciet vermeld wordt dat er geen of minder dan een gegeven waarde aan silicaten in zitten. Asbest is immers een magnesium silicaat (Mg3Si2O5(OH)4) !!
Modernere voorbeelden waarvan we in de toekomst zeker nog gaan horen (zowel mooie toepassingen als gezondheidsrisicos !!) zijn koolstof nanotubes, kunstof nanoparticles, ....

 

 

jaapi
le pendule, je ne fais que ça
185 posts
Climbing is not about holding on, it's about letting go...

11-9-2013
15:37

 

Das nog is nen uitleg se!! bedankt...

 

 

--
est-ce que j'ai droit à une bière ?
26 posts

11-9-2013
15:50

 

Ik heb op de pakjes en in lijsten al andere samenstellingen dan magnesiumcarbonaat gezien, maar zelf raak ik dat spul ni aan.

Vanuit de basis gezien is magnesiumcarbonaat genoeg voor zweet en colofonium genoeg voor grip. Een (zeer) kleine dosis heeft voldoende effect, dus erger ik mij mateloos aan mijn witte schoenzolen en zwarte voeten na een dagje klimzaal. Zelf heb ik voorbije maandag zes uur lang zonder enige poeder geklommen en mijn handen waren niet bezweet tot ik ging rusten, dan gewassen met water en zeep, goed gedroogd en 't was weer weg. Ik heb altijd m'n zakje bij, maar gebruik het amper.

Nanotechnologie zou wel eens bevorderend kunne zijn, zoals die stof met microscopische zuignapjes die ik al gezien heb in GSM-standaarden: zonder clip een GSM ondersteboven vasthangen.. prachtig. Zo'n handschoenen zie ik nog in de bergen, of schoenen gelegeerd met dat spul. Ik moet het ni, ik ben daar te ouderwets voor! xP

 

 

FL
parfois ça m'arrive de grimper
2239 posts

11-9-2013
17:11

 


... andere samenstellingen dan magnesiumcarbonaat gezien,...

Altijd geinteresseerd. Post ze maar hier of stuur ze door via mail. Graag samenstelling + merk van de producten.



... zes uur lang zonder enige poeder geklommen en mijn handen waren niet bezweet ...

Gelukzak !! Niet iedereen is met zulke handen gezegend. Het komt wel degelijk voor dat mensen last hebben van natte pollen tijdens het klimmen ...



... erger ik mij mateloos aan mijn witte schoenzolen en zwarte voeten na een dagje klimzaal ....

.... maar de hoeveelheden die zowel binnen als buiten gebruikt worden zijn volgens mij enkel te verklaren door psychologen of verslavingsdeskundigen


 

 

--
est-ce que j'ai droit à une bière ?
26 posts

11-9-2013
17:32

 



... erger ik mij mateloos aan mijn witte schoenzolen en zwarte voeten na een dagje klimzaal ....

.... maar de hoeveelheden die zowel binnen als buiten gebruikt worden zijn volgens mij enkel te verklaren door psychologen of verslavingsdeskundigen


't Is bij sommige klimmers inderdaad maar weinig verschillend van een ander wit poeier, ja!




... zes uur lang zonder enige poeder geklommen en mijn handen waren niet bezweet ...

Gelukzak !! Niet iedereen is met zulke handen gezegend. Het komt wel degelijk voor dat mensen last hebben van natte pollen tijdens het klimmen ...

..mjah, maar da's waarschijnlijk omda ik minder drink dan ander mense, om ni te veel te zweten, ik ben nl. dermatologisch allergisch aan water. In die zes uur was ik lichtjes nat, andere mensen zijn gewoonlijk na een uurtje nat, na een tweetal ziet ge zelfs wreed goe aan hun kleren dat ze doorweekt zijn.

 

 

Eddy de Ouwe Rakker
où sont mes tabourets de bar personnalisés?
895 posts

11-9-2013
19:26

 

FL - knappe repliek. Ik vraag me ondertussen ook af wat er allemaal in zit. Ondertussen hebben de naturalisten in Dave het witte poeder van de rotsen geborsteld en in een potteke gedaan om te doen ontleden. Misschien een goed idee, en hopen dat ze den overschot gaan gebruiken om ook te komen klimmen.

 

 

Doc86
est-ce que j'ai droit à une bière ?
22 posts

16-9-2013
11:08

 

RE

Heel erg nobel om eens stil te willen staan bij de producten die je gebruikt en eens de impact ervan (magnesium/colofonium) op het milieu te willen nagaan.

Wel het is dan misschien een opluchting te kunnen lezen dat de impact van gebruikelijke hoeveelheden op onze massieven bijna verwaarloosbaar is. Veeleer is het gebruik van haken, bijhorende lijm overmatig betreden en het nonchalante gedrag van de klimmers een pertinent probleem voor het milieu op en rond onze massieven! Daar hoeven we hier geen tekening bij te maken.

Indoor is een ander verhaal. De meeste faciliteiten hebben weinig of geen voorzieningen die de lucht in de ruimte voldoende snel zuiveren. Het klimaat binnen sommige zalen is soms semi tropisch te noemen. Mensen warmen minder lang op, transpireren vlugger .. consumeren misschien meer op die manier en vooral, gebruiken veel meer magnesiumpoeder dan nodig. (Ik wil maar eens een andere denkwijze aanbrengen) - Inademen van magnesium (in kleine hoeveelheden) is weinig schadelijk voor de gezondheid (in minimale hoeveelheden). Magnesium vermengd met colofonium vormt enigszins een grotere risico omdat colofonium een allergeen is. Daardoor krijgen mensen soms jeuk in de ogen, op de huid of hebben last van prikkelhoest. Interessant dus, volgens mij, om klimmers daar eens op te wijzen. Anderzijds wordt colofonium dan ook weer gebruik in allerlei alledaagse producten (pleisters, cosmetica noem maar op) dat het merendeel van de mensen reeds in contact kwam met het product zonder daar ook maar enige hinder van te hebben ondervonden. Het gaat dus meer over het comfort van de klimpartners. Voor het milieu heeft colofonium opnieuw weinig of geen negatieve impact sinds het in de eerste plaats een natuurlijk product is.


Voor wat de MgSO4 betreft:
Het anhydraat wordt gebruikt als droogmiddel. Epsom-zout wordt zeer vaak gebruikt in allerlei producten (van zeep tot cosmetica en geneesmiddelen of preparaten voor zowel uit- als inwendig gebruik) en is bijgevolg misschien veel meer aanwezig dan je tot nu toe wist. Het wordt in kleine hoeveelheden (en bijgevolg worden de handen er ook niet 'glad' van) gemengd met gewoon magnesiumpoeder louter ter bescherming van het artikel. Maar dus niet om de handen waterafstotend te maken of andere effecten te creëren.


Asbest is immers een magnesium silicaat (Mg3Si2O5(OH)4) !!



Magnesiumsulfaat is als een vervangproduct voor Asbest naar voor gebracht onder de categorie natuurlijke vezels (wollastoniet, attapulgiet, xonotliet) en kristallijne anorganische synthetische vezels zoals mengsels van octatitanaat met kalium of magnesiumsulfaat. Wat ook het gebruikte materiaal is, zelfs wanneer het even ongevaarlijk lijkt als hout, is het toch belangrijk de stofconcentratie in de lucht te beperken en te controleren.



RUBRIEK 2: Identificatie van de gevaren
2.1 Indeling van de stof of het mengsel
Geen gevaarlijke stof of mengsel overeenkomstig Verordening (EG) Nr. 1272/2008.
Deze stof is niet geclassificeerd als gevaarlijk volgens Richtlijn 67/548/EEG.
2.2 Onderdelen label
Het product hoeft niet geëtiketteerd te worden volgens EG-richtlijnen of de respectievelijke landelijke
wetgeving.
2.3 Andere gevaren - geen

Ecologische gevaren:
12.1 Toxiciteit
Toxiciteit voor vissen LC50 - Pimephales promelas (Amerikaanse dikkopling) - 2.820 mg/l - 96 h
Toxiciteit voor dafnia's en andere ongewervelde waterdieren EC50 - Daphnia magna (grote watervlo) - 343,56 mg/l - 48 h

Een overdosis zou je gaan merken wanneer je plots het kleinste kamertje moet gaan opzoeken omdat het sterk laxerend werkt. (Om die reden ook gebruikt wordt ter voorbereiding op darmonderzoek ed.)
Verder geen toevoegingen.


 

 

FL
parfois ça m'arrive de grimper
2239 posts

16-9-2013
17:11

 

@DOC86

Die gevaren info komt uit een MSDS fiche van MgSO4. Voor "gewone" mensen staat daar eigenlijk dat MgSO4 behoorlijk onschadelijk is, en dat je er belachelijke dingen mee moet
doen om schadelijk te worden. Herinner er ook aan dat er geen of zezr weinig MgSO4 in onze pof zit.

Waar komt je andere quote vandaan "... Magnesiumsulfaat is als een vervangproduct voor Asbest naar voor gebracht ..."? Voor zover ik weet is magnesiumsulfaat geen vezel.

 

 

Doc86
est-ce que j'ai droit à une bière ?
22 posts

16-9-2013
19:52

 

Inderdaad, de hele fiche overnemen was hier niet nodig vandaar.
Magnesiumsulfaat wordt door bepaalde merken wel degelijk toegevoegd. Het hoeft blijkbaar geen vermelding op de verpakking.

Uit bepaalde analyses, online gevonden, is blijkbaar gebleken dat bepaalde merken (Metolius is er zo vermoedelijk ook een) effectief Silica(gel) toevoegen. Silica maakt naar mijn mening in die gevallen dat het poeder wel degelijk milieuvervuilend is en bovendien enigszins schadelijk voor de gezondheid.

De quote komt uit een artikel gepubliceerd door de fod Volksgezondheid.

Inderdaad geen vezel.