Le vrai Café de Belclimb. Tout sur l'escalade...
Titre Posté par Réponses Vues Dernière réponse    

Betaalbaar magnesium

-- 9 3044 14-8-2013 17:43  

Dernière réponse

Eddy de Ouwe Rakker
où sont mes tabourets de bar personnalisés?
895 posts

26-7-2013
22:24

 

Normaal moet de samenstelling op de verpakking staan.
In het kader van Natura2000 is dat spul echter meestal verboden. Het minimum is dan van het in een bol te kopen zodat er geen kilos rondgestrooid worden en geen spotting te doen om de grepen te markeren. In het turnen wordt het gebruikt om de handen droog te houden op de vaste baar zodat die goed glijden ! Op de parrallelle baren gebruikt met pof ... hars ... omdat de handen niet zouden glijden. Met magnesium breekt ge daar uw nek ! Dus nooit gesnapt hoe dat het klimmen is binnengesukkeld. Bovendien veroorzaakt het stoflongen bij de professionelen van de klimzalen zoals vroeger het krijt op de schoolborden.

Hars zijn licht doorschijnende brokken die men verbrijzeld in een zakje. Als poeder wordt het ook gebruikt om de snaren van een viool beter te doen trillen. Magnesiumpoeder vind je ongeveer overal. Hars vond je vroeger bij al de drogisten ... maar die bestaan bijna niet meer ! In Antwerpen, in Namen enz totaal onvindbaar geworden ... wie kan me daar aan helpen !

PS : Voor labos zijn er heel wat toevoerbedrijven. Vroeger bestelde ik wel eens via Ceradel voor het schoollabo. Die hebben dacht ik ook een bedrijf in Steenwerck bij Rijsel. Klimmers gebruike een mengsel van magnésiumcarbonaat en magnésiumsulfaat. De prijs van een zak van 20kg zal rond de 10 euro/kg kosten. In het Antwerpse was er ook een bedrijf - ik dacht Hueger of zo iets (te lang geleden om me de juiste naam te herinneren).

 

 

Guido
moderator
5726 posts
Guido Blanchaert

26-7-2013
21:41

www
 

Hars

Aan dat verkoopstandje op de parking van Roches aux Sabot (Fontainebleau) kan je dat in kleine en grote hoeveelheden kopen. Deze stand staat er niet altijd. Dus vragen aan iemand die regelmatig naar daar gaat is een oplossing.
In bepaalde winkels wordt ook het volgende peperduur verkocht: http://www.berghut.be/klimmen/klimmen-magnesium/klim-magnesium/colophane-70g-30cl

(ook te koop in andere winkels)

 

 

Eddy de Ouwe Rakker
où sont mes tabourets de bar personnalisés?
895 posts

27-7-2013
09:49

 

Dat is bijna 80 Euro voor een kilo !!! Tien jaar geleden betaalde ik 1 Euro voor een kilo bij de drogist in Wilrijk maar zoals al de andere drogisten, gezien de wetgeving op de verkoop en de stockage van chemicaliën, is die ermee gestopt.

 

 

De Fre
le pendule, je ne fais que ça
68 posts

8-8-2013
16:12

 

'kalk' is geen magnesiumcarbonaat ....

persoonlijk merk ik niet echt een verschil tussen de cheape decathlon magnesium en de duurdere varianten ...

verwacht ook geen wonderen, spaarzaam magnesiumgebruik werkt vaak veel beter dan overdreven .....

persoonlijk doe ik al een paar jaar met zo'n grote zak van 'camp' uit den decathlon, je handen moeten ook niet helemaal vol hangen met t spul....

 

 

Kees Breek
fidèle client
278 posts

13-8-2013
21:07

 

Misschien moet je eens in je klimhal vragen wat ze van je hars gebruik vinden. Ik vermoed dat ze daar helemaal niet blij van worden. Magnesiumcarbonaat, vet en huidresten gaan met een wasbeurtje gewoon van de grepen af, maar hars is een heel ander verhaal.

Buiten is hars ook niet aan te raden. Ook daar geldt dat mgco3 redelijk makkelijk te verwijderen is met een goede borstel (doe dat dan ook na afloop!!!!), maar hars niet. Hars wordt weliswaar onder biologische omstandigheden afgebroken maar dat duurt echt heel lang.

Er wordt weleens geroepen dat magnesiumcarbonaat de rotsen aantast. Chemische reageert magnesiumcarbonaat echt niet met welke rots dan ook. Bovendien is magnesiumcarbonaat zo zacht dat het niet schuurt. Rotsen worden dus niet glad van magnesium, wel van zand dat onder je schoenen zit (veeg je schoenen schoon voor je gaat klimmen!!) dat schuurt als een gek of van het zuur dat in het zweet van je handen zit. Zuur lost namelijk kalksteen op.
Als je magnesiumcarbonaatresten laat zitten dan trekt het water aan en wordt het een zepig goedje. Als je iemands a vue-poging wil frustreren werkt dat heel goed, want dat glijdt heel goed. Je moet dus altijd even poetsen na het klimmen!!

Turners, gewichtsheffers, atleten enz. gebruiken mgco3 inderdaad ook, maar dat is niet altijd zuiver mgco3. Daar wordt soms een middel aan toegevoegd om te zorgen dat die handen een beetje glijden, zodat ze lekker in de ringen kunnen draaien. In de turnwereld wordt magnesium al veel langer gebruikt dan bij het klimmen. Zover ik weet is er geen duidelijke aanwijzing dat je ziek wordt van magnesiumcarbonaat.

Krijt is calciumcarbonaat, een hele andere verbinding.

Had ik al gezegd dat je magnesiumcarbonaatresten na het klimmen even weg moet poetsen. Dat schijnt voor nogal wat klimmers erg moeilijk te zijn.

 

 

Eddy de Ouwe Rakker
où sont mes tabourets de bar personnalisés?
895 posts

13-8-2013
22:58

 

Misschien heeft het vandaag weinig belang .... de polemiek over stoflongen is iets voor de toekomst net zoals met krijtstof, asbest, en andere rotzooi die men uiteindelijk voor een vrijetijdspassie beter kan vermijden.
Afborstelen van de rotsen ? Dan worden die natuurjongens terecht helemaal woest. Korstmossen, microscopische diertjes en noem maar op, mooi weggepoeierd. Sommige klimmers hebben nu al meer weg van de betalkte franse lodewijken en zijn gevolg. Oh ja maar dat was om de luizen hun ademhalingstelsel om zeep te helpen. Zeep ? Goed gewassen en een stuk washanddoek is ook perfect om je handen te drogen en dat staat netjes.
De discutie over welk poeder men gebruikt heeft uiteindelijk meer weg van een discutie tussen voor- en tegenstanders over de schadelijkheid van tabak en drugs, buitenhuis, op café, met of zonder zonnebril, meerderjarig of niet ...
Of is de samenstelling een competitieargument ?

 

 

Kees Breek
fidèle client
278 posts

14-8-2013
14:15

 

Beste Eddie,
Volgens mij staat nergens in mijn stuk dat je heel de rots moet afborstelen. Ik vind dat klimmers hun magnesiumresten moeten wegpoetsen, dat is een miniscule fractie van het totale rotsoppervlak.

Ik ben wel benieuwd waar je de wijsheid vandaan haalt dat korstmossen last zouden hebben van magnesiumcarbonaat? Magnesiumcarbonaatpoeder is te groot om binnen te dringen in de cellen van de schimmels of cyanobacteriën die samen een korstmos vormen. Bovendien bestaan de rotsen van België voor een groot deel uit magnesium en carbonaat, dus ik ben heel erg benieuwd waarom ze niet tegen het ene mg-ion kunnen en blijkbaar prima overweg kunnen met het andere.
Korstmossen hebben last van zwaveloxide en andere luchtverontreiniging. Daarnaast verdwijnt het natuurlijk door schurende schoenen en handen, maar het oppervlak dat daadwerkelijk door klimmers gebruikt wordt is vrij gering t.o.v. het totaal rotsoppervlak. In Freyr in eindeloos vaak beklommen routes zie je nog overal korstmossen zitten.
Het zou best kunnen dat insekten last hebben van fijn stof (lees mgco3) in hun tracheën kan ik mij iets bij voorstellen, maar zijn daar aanwijzingen voor of is dat pure speculatie?

De drug alcohol heeft mits matig gebruikt een levensverlengend effect. Het is allemaal niet zo simpel zoals je suggereert.

 

 

Eddy de Ouwe Rakker
où sont mes tabourets de bar personnalisés?
895 posts

14-8-2013
15:36

 

Hello,
Ergens heb je groot gelijk. Studie van de werking van lobying, cannulars, verspreiding van geruchten, enz is ooit één van mijn professionele stokpaardjes geweest en als je de berichtgeving volgt dus ook op dit forum een onuitputtelijke informatiebron (die ik geregeld aanwakker). Kijk verder maar eens op
http://www.legorafi.fr/ of http://www.theonion.com/ maar je kan gewoon ook de berichtgeving beluisteren op een minder geïnteresseerde post dan de officiële vlaamse, waalse, brusselse of weet-ik-veel-post zoals
http://www.prorussia.tv/Voix-de-la-Russie_r7.html
enz

Gezond boerenverstand is meestal de logische gulden middenweg en de vraag wie wil gelijk halen en waarom. Hoe verder je dan van de onmiddellijke omgeving staat hoe logischer waarschijnlijk het antwoord !
Een antwoord dat begint met jamaar zal welbespraakte gemeenschappen in het voordeel plaatsen. Belgen vinden dat dus maar niks ! Wat formules, statistieken en wetenschappelijke taal erbij halen sluit minstens 90 % van de bevolking uit als ik tenminste naar de schoolresultaten van de wetenschappelijke vakken kijk, maar geeft dus weer de kans die 90% wat wijs te maken. Het echte probleem is dus dat enerzijds het achterhalen van de correctheid van de wetenschappelijk studies eindeloos veel tijd in beslag neemt, en onbegrijpelijk is voor dit soort publiek, terwijl het genereren van argumentatie voor iedereen onuitputtelijk en ongelimiteerd is.
Of korstmossen (en klimmers) nu effectief last hebben van het één of ander produkt is uiteindelijk weinig ter zake en moeilijk verifieerbaar. Hierover bestaat bij mijn weten geen echte wetenschappelijk studie (behalve voor het stof in klimzalen) maar wel een hoop observaties. Natura2000 vraagt trouwens impactstudies in het kader van het klimmen en het behoud van de korstmossen is daarin duidelijk een probleem. Borstelen en kuisen is in elk geval zwaar negatief ! Het gaat hier bovendien over een vermijdbaar produkt waarmee vooral de naturalisten problemen hebben. Een discutie hierover aangaan met specialisten ter zake is duidelijk het laatste wat we moeten doen en wat we dus duidelijk kunnen vermijden !

Het standpunt van kashidom is dus serieus verdedigbaar het probleem je handen droog houden. Je handen aan de ene kant met een minimum aan poeder, met een zo weinig mogelijke schadelijke samenstelling, droog wrijven en afkuisen kan perfect met een stuk handoek (of grote zakdoek) waar je de een of ander poeierbol hebt ingestopt en die je afknoopt.

Pofzakken, stofwolken, spotting op de rotsen, stoflongen in de zalen, afborstelen, enz toogpraat om het speudospecialistenimago in de verf (of het stof) te zetten, een hoop terechte hijbel, om de commercie te doen draaien, de wetenschappers-naturalisten en natura2000 proberen tegen te spreken, want die kennen natuurlijk niks van klimmen, enz. Astma, korstmossen, enz het laatste van die klimmers hun zorgen en dan zwijgen we over de klimtoelatingen ! .
En dan spreken we over een "VERMIJDBAAR" produkt !!!
PS : Wat de bedreigingen door het klimmen betreft .... korstmossen, betreding, érosie, enz, ... uitgave "Les escarpements rocheux" - uitgegeven door "direction générale des ressources naturelles et de l'environnement" - Ministère de la Région walonne Division nature et des Forêts.
jamaar ....