Titre | Posté par | Réponses | Vues | Dernière réponse | |
Klimmen en eten... maar wat? |
Joris | 14 | 5593 | 29-6-2005 00:32 |
Dernière réponse
Klimmen en eten... maar wat?
Tijdens alpine beklimmingen ben ik tot nu toe de dag doorgekomen met de klassieke granny koeken en chocolade. Dit jaar wou ik echter eens wat anders proberen.
Wie heeft er tips om de energievoorraden tijdens lange beklimmingen/tochten op peil te houden?
Chocolade, granny koeken, kaas, worst, isostar repen, powerbars, ...
Kortom, wie eet er wat tussen zijn ontbijt en zijn avondmaal in de bergen?
----------------
http://www.rocksolid.be
Dan is de "SPAKE" iets voor je !
(niet verwarren met "spacecake")
Calorierijke cake (ong. 400 Kcal/100 gr) die zeer lang houdbaar blijft. (Na 14 dagen in een oververhitte tent, nog altijd perfect eetbaar).
Welkome afwisseling voor de eeuwige granny's en marsen enz...
Je kan toch wel een beetje overweg met een bakoven en meel ?
Zet ik het recept hier of mailen jullie me daarvoor ?
Ik neem evenveel snaks mee als het aantal uren van de topotijd. Dus 8h klimmen en 5 uur dalen = 13 snaks.
Wat zit er in mijn rugzak:
- Snikkers
- Musli repen
- gedroogd fruit (vijgen heel veel energie, maar ook abrikozen, bananenships, gedroogde ananas, papaya etc...)
- Notenmix
- Chocolade
- Zure beertjes etc...
- Smeerkaasjes
- Parovitta
en ga zo maar door....
Is het dit?
http://duramecho.com/Food/Flapjack/
Ben wat aan het lezen geweest in de artikels op http://www.planetfear.com en daar stond die link tussen.
----------------
http://www.rocksolid.be
nee helaas is het deze niet. Ziet er anders ook wel voedzaam uit.
Ik heb uit een speleoboekje en die hebben het ook weer ergens vanop het net gehaald.
Ik heb geen link maar kan het wel hier wel overtypen.
Op het eerste zicht zou je zeggen : ingewikkeld - maar het loont de moeite !
Waar moet ik het zetten : in 't Cafe of bij (on)gezond ?
ideale trekking/berg voedsel vind ik op de vogeltjes markt in antwerpen. Bij de marokkanen kun je een ongelooflijke diversiteit aan gedroogd fruit en nootjes enzv. vinden.
Mijn favorieten: gedroogde aardbeien, cashew noten, en chocoladen snoepjes: gedroogd fruit of nootjes met een laagje fondant, melk of witte chocolade er rond.
Zoute pinda noten voor als er veel gezweet is om de zoutvoorraden terug op peil te brengen.
Een zakje babybellekes (kunnen 10 dagen buiten de frigo overleven)
allerlei repen, telkens iets anders proberen...
en last but zeker not least: fruitsnoepjes alla frutellas ofzo, instant energie!!!
----------------
bunnies have more fun
@marie-anne: Je mag het mij doormailen, of gewoon hier in deze thread zetten.
----------------
http://www.rocksolid.be
[last edited on 2005.06.23 16:43:59]
SPAKE
Ingredriënten voor een cakevorm van 20 cm lang
- 100 gr. krenten
- 150 gr. gekonfijt fruit (of vervangen door een ander gedroogd fruit zoals abrikozen-pruimen...)
- rum
- 100 gr. boter
- 125 gr. rietsuiker
- 2 eieren
- 250 gr. zelfrijzend bakmeel
- 60 gr. amandelen- 60 gr. okkernoten - 60 gr. hazelnoten
- 1 koffielepel zout
- 1/2 glas water
- 150 gr. gedroogde abrikozen
- 50 gr. dadels (pit eruit)
- 50 gr. vijgen
- 50 gr. pruimen
Bereiding
1. de avond voordien het gekonfijt fruit en de krenten laten weken in rum en de eieren uit de koelkast halen.
2. de oven voorverwarmen op 200°
3. de cakevorm invetten
4. de boter laten smelten
5. de suiker mengen met de gesmolten boter
6. de eieren toevoegen en mengen
7. het meel zeven
8. de amandelen, okkernoten en hazelnoten grof malen (oude koffiemolen bvb.) en door het meel mengen
9. het zout toevoegen
10. het meel/notenmengsel bij het suiker/botermengsel voegen en mengen
11. het deeg wat minder vast maken door er een half glas water aan toe te voegen
12. de krenten en gekonfijt fruit toevoegen samen met de rum
13. het in stukjes gesneden gedroogd fruit bij het deeg voegen en mengen
14. het deeg in de vorm gieten, niet meer dan 2/3 van de vorm vullen
15. in de oven gedurende 10 min bakken op 200° en vervolgens nog een gedurende 1.45u op 150°.
Het lijkt misschien veel werk en veel boodschappen maar alles kan je goed gesloten bewaren voor een volgende cake... of je bakt er 2 of 3 of ...
smakelijk !
[last edited on 2005.06.23 17:02:22]
@heidi :
Wat zijn babybelletjes ?
Dat ga ik toch eens proberen
12. de krenten en gekonfijt fruit toevoegen samen met de rum
Enig idee hoeveel rum? Want als je achteraf de rum en al het fruit bij het mengsel moet voegen, kunde er een serieus straf cakeske van maken
----------------
http://www.rocksolid.be
Babybel; Zo van die rode ronde kaasjes. Is lang reclame voor gemaakt op tv.
http://images.google.be/images?q=babybel&hl=nl&lr=&sa=N&tab=wi
----------------
http://www.rocksolid.be
[last edited on 2005.06.23 17:13:51]
ha ja, dié kaasjes. had ik echt niet in de gaten!
Ik leg het gekonfijt fruit en de krenten plat in een glazen schotel en bedek ze met rum tot ze net onderstaan. Zet er wel een deksel op voor het weken.
Meer moe da nie zijn !
wow man, die cake ziet er lekker uit! Ga ik eens proberen of is er ergens een proefdagje?